anonyymit pysykää poissa! Kerjääminen kielletty

tiistaina, toukokuuta 16, 2017

Miksi olen täällä? Vielä? Mielipidekirjoitus uskonnoista

Hah ha. Näin thaikku kamun seinällä buddha patsaita Yodasta sekä batmanista. En tiedä mikä oli kuvateksti tai muuten konteksti, mutta asiaa voisi tuumia näin länsimaisin puolin. Minulta myös pyydettiin hieman asiallista mielipidetekstiä... *mutinaa*
Tuo Buddhan läski versio vetoaa meihin länsimaalaisiin. Se on valaistunutta. Mikä oli valaistunutta joskus, on ehkä erilaisemmin valaistunut nykyisin. Minulle tärkeä isovanhempi väitti myös myöhemmällä iällään olevansa buddhalainen... olihan hänellä buddhapatsas. En tarkalleen muista uskonnontunneiltani buddhalaisuudesta maailmanuskonnoista sen kummemmin, sillä jostain syystä ev.lut. uskonto sekä kirkkojemme arkkitehtuuri tuntui opettajallemme olevan arvojärjestyksessä kovasti tärkeämpää. Sainhan wicca uskonto esseestäni pelkän kysymysmerkin arvioinniksi.
Näin 2006 kesällä dokumentin buddhalaisuudesta. Sielunvaellus ja buddisti munkit olivat muutenkin tuttuja Tieteen Kuvalehti -lehdestä. Om mani padme hum oli myös hyvä mantra, kunnes sain tietää että se vain tarkoittaa, että lootuksenkukka on kaunis? Onhan niitä Om merkkejä naapureillanikin ihossa, mutta he eivät tarkemmin ole keskustelemaan suostuneet siitä kanssani.
Siddartha Gautama oli siis, jos kerron omin sanoin Buddhan tarinan... Hän oli prinssi, rikkaimmasta päästä eikä häntä päästetty palatsin ulkopuolelle. Joskus hän kuitenkin karkasi ja näki kaiken mikä häneltä oli palatsissa piilotettu, vanhukset, köyhät, kuoleman. Hän meni meditoimaan hyvin pitkäksi aikaa yksinäisyyteen, ja totesi että elämä on kärsimystä ja valaistui. Se vanhempi Buddha, jonka patsaissa näemme, on hieman jo vanhempi ja onnellisempi buddha joka nautti elämästä... kärsihän tuo kauan meditoidessaan syömättä.
Muistaakseni buddhalaiset uskovat jälleensyntymään. Voisin kaivella wikipediaa ja kertoa montako buddistia maailmassa suunnilleen on, mutta en halua verrata sitä mm. kristinuskoon. Vanhin uskonto minun mielestäni on pakanoilla.... Wernicken patsas luola-ajoilta kiteyttää hedelmällisyysuskot hyvin. Joko se on ollut seksilelu, tai se on oikeasti ollut jotakin pyhää. Kun luin Jean M. Untinen-Auelin kertomuksia luola-ajoista, siinä oli viisaita naisia, zelandoneja, jotka olivat heimojensa arvostetuimpia, yleensä lihavia tietäjiä esim. yrttitiedossa. Kirjan naispäähnkilöhän tiesi paljon, mutta ei halunnut zelandoniksi. Eksyin hieman aiheesta, mutta mikäli jumalatarta ei olisi poistettu kirkkojehujen toimesta palvottavien listoilta, olisivat miehet ehkä jo kuolleet sukupuuttoon. Tästä kuitenkin erillisessä kirjoituksessa nimeltä sotien tarpeettomuus, ja miten paljon uskontojen vuoksi on kuollut sankoin joukoin vääräoppisia sekä uskonpuhdistajia.
En usko, että kaikessa on takana jokin yksi suuri jumaluus, joka on vähän kaikkea samaa mitä kaikissa uskonnoissa on suurinpiirtein tai ylipäätään. En usko sisäisiin moraalisääntöihin (Immanuel Kant). Voin tieteellisesti väittää, että uskonnolliset ihmiset ovat onnellisempia tai eettisempiä, sillä he ovat eivät pelkää kuolevansa enää, vaan ovat luovuttaneet sen tuonpuoleisen sinne korkeammalle taholle.
Tieteellisesti toki mitä hetken kuolleina olleet voivat todistaa, on, ettei ole mitään valkeaa valoa. Itse asiassa ei ollut mitään, ei unta eikä ajatuksia, he vain lakkasivat olemasta. Minun kokemukseni on pelkästään myrkytystila unilääkkeillä, josta heräsinkin tokkuraisesti kun minua kutsuttiin nimeltä. Se on minun läheltä-piti kokemukseni kuoleman kanssa, ja surullisesti se on ihan johonkin ateistiseen tapaan, myönnettävä että me vain tullaan olemaan poissa, kun kuolemme. Olkoon se sitten todellinen kuolema, vai miksi baptistit kutsuvat sitä, että kuolee eikä ole uskossa.
Elänkin sitten mielellään siten, että jos huomista ei olisi. Tämä asenne taitaa välillä johtaa hankaluuksiin, hieman hamstraamiseenkin ja spontaaniin toimintaan. Minussa ainakin?

~~FIN~~~

en jaksa enembäbä. Tällä tuskin heruisi pisteen pistettä yo-kirjoituksissa :D :D:D:D:D:D:DD:D:Dsdsasdaasdadas!!!!!111010101010

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti